Novinky z Lotusphere 2008

V pondělí byla oficiálně zahájena letošní Lotusphere. Hlavní úvodní přednáška, keynote, kde se ohlašují zásadní novinky, byla pro velké množství zůčastněných předvedena dvakrát, vždy pro polovinu ze všech účastníků. My, kteří jsme nebyli na akci fyzicky přítomni, jsme ji mohli sledovat pseudo-online přes Internet, díky zprávám těch, co tam jsou, a hned to přidávají na své stránky a blogy. Každý rok je těchto nadšenců více a více, takže kdo chce, informace má téměř okamžitě. Stačí jenom pravidelně obnovovat obsah webstránek :)

 

Pokusím se shrnout zásadní veci, které se první den objevily, a které by mohly být pro vás zajímavé. V tuto chvíli jen heslovitě, až bude více času a (veřejných) materiálů, tak se o produktech zmíním podrobněji.

  • Lotus Notes. Verze 8.0.1 bude tento kvartál. Verze "Next", asi 8.5, ke kenci tohoto roku. Prosáknuté oznámení podpory pro iPhone a iPod Touch znamená zpočátku speciální DWA pro tato zařízení. Už v 8.0.1 přibude také možnost jednoduše přidávat do pravého sidebaru gadgety z Googlu.
     
     
  • Quickr. Verze 8.1 bude tento kvartál. Nový vzhled (modrozelený) pro dominovou verzi, portálová bude následovat. Quickr Entry (dříve Quickr Personal Edition) přinese možnost zakládat osobní prostory, bude tedy vylepšena jejich správa, nastavování politik apod. Quickr 8.5 bude v druhé polovině roku a ponese se ve znamení dalšího sjednocování potřeb správy a sdílení dokumentů, stejně jako uživatelského rozhraní (UX - user experience). Rozšíření o práci s knihovnami médií, více stupňů sdílení (pouze osobní - ja a vybraní kolegové - náš tým - mé komunity - úplně všichni) a větší propojení s logicky navazujícími systémy (Connections, Domino.Doc, Filenet, ...). Vyjde také zvláštní produkt Quickr Content Integrator, které se postará o propojení obsahu tahaného z Domina, Sharepointu či Exchange.
     
  • Connections. Vybraní klienti už testují verzi 2.0 beta, pomalu se zavádí i do IBM, místo stávající verze 1.0. Budou poskytovat startovní stránku s dashboardy, kterou si budou moci uživatelé přestavět podle sebe (drag-and-drop, jako u Portalu) a přidávat tam i pluginy přímo nesouvisející s žádnou z 5 součástí Connections. Je možnost zakoupit rozšížení Atlas, které ukáže vzniké sítě graficky, vizualizuje vztahy a propojení.
     
     
  • Lotus Protector for Mail security. Nový produkt, skříňka obsahující antivir a antispam, pro okamžité nasazení ve firmě. Vyvinuto ve spolupráci s Internet Security Systems, který už je nyní součástí IBM.
  • Lotus Foundations. Nový produkt, podporující myšlenku Software as a Service (SaaS). Velmi malý server (Lotus už prodává i HW :) s balíčkem Lotus produktů, pro menší a střední firmy, které se nechtějí zabývat nasazováním a správou. Součástí jsou i produkty z nové akvizice firmy Net Integrations Technologies. Konkrétní instanci, kde si mohou lidé vyzkoušet, jak boudou Foundations vypadat a fungovat, je už zmiňovaný projekt Bluehouse. Uvolněn veřejně někdy v druhé polovině roku.
     
     
  • Lotus Mashups. Nový produkt, ve kterém si může běžný uživatel zobrazit a pospojovat připravené widgety a webové aplikace. Někdy v polovině roku.
     
  • Atlantic. Zatím jenom kódové označení. Propojení Lotus Notes a SAP Business Suite (protože se prý svými klienty překrývají v 80 procentech). Lidé budou k informacím v SAPu chodit přes svého Notes klienta. Hotov asi ke konci tohoto roku.
     

Předchozí: Certifikační zkouška LN8 upgrade
Následující: Kdy vyjdou LN 8.0.1?